Европейската прокуратура влезе в община Бойчиновци след поредица от разследвания

...
 Европейската прокуратура влезе в община Бойчиновци след поредица от разследвания
Коментари Харесай

„GLAS с Тина Ивайлова“: Европрокуратурата проверява Бойчиновци за злоупотребите за 2,6 млн. евро

 

Европейската прокуратура влезе в община Бойчиновци след поредност от следствия на bTV. Показахме ви по какъв начин пътища за над 5 милиона лв. по европейски план по Програма за развиване на селските региони не са довършени три години, откакто е извоюван плана.

Каква беше цената на купения избор

Стана ясно, че осъщественият ремонт до появяването на екипа ни е изработен некачествено, а съгласно специалисти става въпрос за кражба на милиони европари в един от най-бедните региони в страната ни - община Бойчиновци. По случая дружно с Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики сезирахме Европейската и Главна прокуратура.

Извършена бе и инспекция на място от специалисти на Държавен фонд „ Земеделие “, които установяваха нередности. Стигна се и до това от фонда да изискат парите от предплатеното заплащане - над 3 благ. лв. да им бъдат върнати.

Защо Европейската прокуратура стартира следствие и по какъв начин се стигна дотук?

Още сигнали за злоупотреби в общината

Пътища в община Бойчиновци - в града и селата Портитовци, Мърчево и Охрид, е трябвало да бъдат ремонтирани по европейски план за над 5 милиона лв.. Направено е предплатено заплащане с Данък добавена стойност за над 3 милиона лв. от Държавна фирма „ Земеделие “. Още преди година кметът Светлин Сретениев даде обещание, че в случай че се наложи, ще довършат плана с общински средства.

Стана ясно, че за същия интервал, в който е продължен планът поради неприятни метеорологични условия, са направени улици пред домовете на общински съветници и хора от общинската администрация. След първа част на нашето следствие специалистите от Държавна фирма „ Земеделие “ дойдоха на място, с цел да открият какъв брой първокласен е ремонтът на пътищата дотук по плана за 5 милиона лв..

5 млн. лева европейски средства са отпуснати за ремонта за пътищата в град Бойчиновци и три околни села

Представител на строителния контрол тогава изясни, че срокът е продължен за следващ път до 26 март тази година и се надява на сполучлив резултат. Година по-късно единственият триумф, който реализира община Бойчиновци, е четвъртият мандат на кмета Светлин Сретениев. Година след нашето следствие и Европейската прокуратура влезе в общината, а от Държавна фирма „ Земеделие “ желаеха да им бъдат върнати над 3 милиона лв. – парите, дадени за осъществяване на плана за ремонт на пътищата в общината.

„ От страна на Държавна фирма „ Земеделие “ е намерено произвеждане по издаване на акт за обществено държавно взимане в размер на почти 3 200 000 лв.. Към сегашния миг към този момент е публикуван финалният акт, с който разплащателна организация желае възобновяване на разплатената сума, а община Бойчиновци е подала тъжба против него и все още тече правосъден спор “, изясни Ива Иванова, зам.-директор на Държавна фирма „ Земеделие “, сектор „ Програма за развиване на селските региони “.

Дни, откакто кметът на община Бойчиновци постави клетвата си за четвърти мандат, представители на Европейската прокуратура, Софийска градска прокуратура и Главна дирекция „ Национална полиция ” влязоха в постройката на локалната власт и стартира следствие за корист с европейски средства.

„ Извършихме претърсвания на няколко места в България, в това число в офиси, принадлежащи на община Бойчиновци. Офисът ни в София води следствие на евентуална корист със средства на Европейски Съюз, включващо план за ремонтни действия на общинска пътна мрежа. По време на претърсванията бяха конфискувани голям брой документи и бяха разпитани очевидци ”, написа в позицията на Европейската прокуратура.

Признал се е за отговорен и е сключил е съглашение с прокуратурата

„ Почти една година мина, откогато отидохме в Бойчиновци, макар че тогава разправяха по какъв начин нито вие, нито ние си разбираме от работата. Уви, оказа се, че Европейската прокуратура е на друго мнение. Учудва ме това по какъв начин този кмет не е отхвърлен, макар че беше избран отново. Има неща, които няма по какъв начин да бъдат оправени. Голямата цена ще я платят жителите на общината, която вместо да е с пет милиона по-богата и с пет милиона да се създадат вложения в нея, тези пари ще бъдат върнати и няма да има нищо направено действително “, сподели пътния специалист Диана Русинова.

Кметът на община Бойчиновци за следващ път отхвърли да се срещне с екипа ни. При претърсванията в кабинетите на общината с изключение на документи, свързани с европроекта, са конфискувани и такива, поради които в ОД на МВР-Монтана е формирано досъдебно произвеждане за документно закононарушение. Открити са 17 молби за овакантяване на чиновници на общината. Молбите са подписани, само че са без дата и входящ номер. По-голяма част от тях са на общински чиновници, които работят в Социалния патронаж.

Честни ли бяха изборите в Бойчиновци?

Целият репортаж гледайте на следващия ден в предаването „ Тази неделя в рубриката „ Глас с Тина Ивайлова “

Показахме ви фрагменти на изоставени къщи, в които живеят хора, само че единствено по изборите. Най-фрапиращ обаче беше казусът с юриста на общината Красимира Атанасова, която е и член на Общинска изборна комисия и е записана в дома на краткотрайно изпълняващия длъжността кмет и секретар на кмета на общината - Ирена Томова. 

В момента Красимира Атанасова към момента е правист на община Бойчиновци. Все още общински консултант е и Росен Русинов, който има две присъди - за пазаруване на гласове и побой над преподавател. За всички случаи, които ви разказахме в поредицата от следствия, сме сезирали способените институции и по всички тях се работи.

Предстои да разберем и какъв ще бъде резултатът от следствието на Европейската прокуратура.

Гледайте цялото следствие на Тина Ивайлова във видеото.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР